Wapngo
Image default
Woning en Tuin

Een vijver aanleggen in 4 stappen

Een vijver leg je niet zomaar aan. Het vereist enig vooronderzoek en voorbereiding. Misschien moet je tuin wel helemaal omgegooid worden en waarschijnlijk wil je je ook wel een beetje verdiepen in hoe je een vijver goed kunt onderhouden. Om goed van start te gaan, lees je in deze blog in 4 stappen hoe je een vijver kunt aanleggen.

Stap 1: kies een geschikte tijd en plaats

Een vijver kan het best in het voorjaar aangelegd worden. Het voorjaar is immers het groeiseizoen, waardoor de vijver direct na de aanleg de kans krijgt om een biologisch evenwicht op te bouwen. Verder is het belangrijk om een geschikte plek voor de vijver te kiezen. Een vijver heeft wat zonlicht nodig om waterplanten goed te kunnen laten groeien, maar teveel zonlicht kan zorgen voor een warme vijver, waarin algen goed gedijen en daardoor overmatig kunnen gaan groeien. Verder kun je bij het uitkiezen van de plek van de vijver kijken naar wat er om de vijver heen zal komen te staan. Veel bladeren in de vijver kunnen ook zorgen voor overmatige algengroei. Bovendien kunnen de wortels van bomen en struiken de vijverbak of -folie beschadigen. Een vijver omringt met bomen is dus misschien niet ideaal.

Stap 2: ontwerp de vijver

Voordat je aan de slag gaat met de aanleg van de vijver, is het handig om een ontwerp te maken. Bedenk bijvoorbeeld wat voor soort vijver je wil: een koivijver, een plantenvijver, een visvijver, een natuurvijver of een zwemvijver bijvoorbeeld. Leg verder de vorm en grootte vast. Handig hierbij is om dit aan de hand van een plattegrond van je tuin te doen. Denk ook aan eventuele pompen of filters die je in je vijver wilt plaatsen en natuurlijk aan de beplanting van de vijver en eventuele vissen of andere waterdieren. Verder zul je moeten kiezen voor een bepaalde ondergrond: wil je voor folie gaan of een voorgevormde vijverbak? Een voorgevormde vijverbak is het makkelijkst om mee te werken, maar wil je een speciale vorm voor je vijver? Dan kun je misschien beter gaan voor folie.

Stap 3: graaf de vijver uit en plaats de vijverbak of -folie

Bij het uitgraven van de vijver is het belangrijk dat je eerst de grond gelijk maakt, zodat de oevers gelijk komen te liggen. Maak verder de grond rondom de vijver vrij van wortels. Deze zouden de folie of vijverbak immers kunnen beschadigen. Vervolgens is het handig om de vorm van de vijver met paaltjes vast te leggen. Hierna kan het graafwerk beginnen. In het geval dat je een voorgevormde vijver hebt, komt het graafwerk niet zo nauw. Zodra je bijvoorbeeld wat teveel aarde hebt uitgegraven, kun je dit makkelijk terug aanvullen tot het gewenste resultaat. In het geval van een vijver met folie als ondergrond, is er veel meer nauwkeurigheid verijst bij het graafwerk. Handig is om de beginnen met het afgraven van de bovenste laag over de gehele oppervlakte. Daarna kan je de diepere delen stukje bij beetje gaan uitgraven. Als het graafwerk voltooid is, kan de vijverbak of -folie geplaatst worden.

Stap 4: vul de vijver

En dan last but not least, moet de vijver nog gevuld worden. Zorg voor een goede bodem van substraat. Daarnaast kun je op de plekken waar je planten wilt plaatsen wat vijveraarde toevoegen. Het is niet verstandig om gewone tuinaarde of potgrond te gebruiken. Deze bevatten namelijk veel te veel voedingsstoffen, wat wederom voor explosieve algengroei kan zorgen.

Plaats de planten op de vijveraarde en vul de vijver met water. Hiervoor kan gewoon kraanwater gebruikt worden. Regenwater is hiervoor niet zo geschikt, omdat het vaak te zacht en te zuur is. Ook dit kan zorgen voor overmatige algengroei. Wil je graag vissen in je vijver? Wacht dan liever een maand nadat de vijver is aangelegd met het plaatsen van de vissen. Zo kan de vijver eerst alvast gedeeltelijk tot biologisch evenwicht komen.