Wapngo
Image default
Dienstverlening

Leiderschapsstijlen – Traditioneel Leiderschap

Een transactionele leiders zijn mensen die, zoals de naam doet vermoeden, die hun team en taken betrekken bij “transacties” Zijn beslissingen zijn vaak gebaseerd op tastbare winsten en verliezen, beloningen en straffen, resultaten en prestaties. Tussen een transactionele en transformationele leider, komt de transactionele leider veel meer voor. 

Transactioneel leiderschap is een relatie tussen de leider of manager en zijn team die gebaseerd is op belonen en straffen. Dit betekent dat teamleden beloond worden als ze een actie uitvoeren die voordelig is voor de teamprestatie, en gestraft worden als ze een actie uitvoeren die nadelig is voor de teamprestatie.

Beloningen en straffen worden gebruikt om een signaal te geven aan het team om de juiste en gewenste actie te ondernemen. Daardoor is de transactionele leiderschapsstijl afhankelijk van “uitgaven” in diensten en tekortkomingen, of “transacties”. Daardoor is het goed om op te merken dat een transactionele leider ook vaak een autocratische leider is aangezien hij straffen en beloningen gebruikt om zijn team te motiveren.

Op vlak van werking, kan de transactionele leider als taak-georiënteerd overkomen. Een transactionele leider maakt beslissingen gebaseerd op wat de beste resultaten geeft. Een transactionele leider gebruikt dus grondstoffen, mankracht, tijd en geld op basis van wat hij denkt dat de beste uitkomst geeft, bijvoorbeeld de beste mensen voor de job aannemen.

Zoals gezegd, is de transactionele leider erg gericht op de uitkomst. Deze leiderschapskaraktertrek zorgt ervoor dat transactioneel leiderschap goede resultaten geeft. Het zou vooral efficiënt zijn als succes op korte termijn geboekt moet worden terwijl prestaties op lange termijn op de tweede plaats staan.

Toch zijn de prestaties op lange termijn even belangrijk, de transactionele leiderschapsstijl is minder gewenst aangezien het weinig nadruk legt op het investeren in middelen, zoals de groei en ontwikkeling van mensen en middelen.

Een bekende transactionele leider is niemand minder dan de TIMES CEO van 2009, Steve Jobs. Bovenaan de top van de technologie en innovatiereus, Apple Computers, is Steve Jobs bekend voor zijn down-to-earth en op takengerichte soort leiderschap. Hij was ook berucht om het feit dat hij er niet voor terugdeinsde om werknemers een preek te geven als ze niet aan zijn verwachtingen voldeden.

Instituut voor Positieve Pscychologie

https://www.ivpp.nl/leiderschapsstijlen/