Category Archives: Toerisme

Duitsers maken grootste Holocaust monument?

Toen het stof van de Tweede wereldoorlog ner gedaald was kon begonnen worden met de rouwverwerking en het gedenken. Over heel Europa verschenen herdenkingsmonumenten en gedenktekens.

De schaal van de waanzin en het leed van miljoenen vermoordde mensen moest op de een of andere manier gevat worden in Holocaustmonumenten. Maar hoe doe je dat in vredesnaam?  Het is natuurlijk onmogelijk om het leed dat de nazi’s veroorzaakten in een gedenkteken te vatten.

De pogingen daartoe onderscheiden zich in twee benaderingen. Een die met kleine intieme monumenten die het leed terugbrengt naar het menselijke individuele verhaal. Bijvoorbeeld een ontroerend monument in Hongarije op de plek waar Joodse mensen aan het water werden doodgeschoten. Hun schoenen werden verkocht; de lijken in het water gegooid.

Het monument bestaat uit schoenen van ijzer die op de kade : een kleine stille herinnering aan een gruwelijk groot misdrijf.

Een andere benadering is om monumenten te maken die soms bijna megalomaan zijn in afmetingen om vooral de schaal van de Nazi rassenwaanzin en de miljoenen doden te verbeelden.

Holocaust monument Berlijn

Het Berlijnse Holocaustmonument (“Denkmal für die ermordeten Juden Europas”) is zo’n monument dat vooral via zijn afmetingen de grootte van het leed probeert tonen. Gelegen in het centrum van Berlijn kun je dit monument onmogelijk missen. Het is maar liefst 3 voetbalvelden groot en bestaat uit ruim 2700 gigantische grijze betonblokken. De blokken verschillen allemaal in hoogte.

Het monument in Berlijn werkt bewust desoriënterend. De dicht op elkaar geplaatste betonblokken creëren een vervreemdend en benauwend effect.  Als je door het monument heen loopt vraag je je af wat de idee achter het monument is. Wat wilde de ontwerper er mee uitdrukken en waarom koos hij voor deze materialen en dit ontwerp?

Begraafplaats met grafzerken?

Op het eerste oog lijkt het op een gigantische begraafplaats. Erg grijs en bijna alleen maar steen.  Zou het monument grafzerken proberen te verbeelden? De overheersende kleur grijs zou wel eens kunnen refereren aan de as van de verbrande concentratiekamp slachtoffers. Vanuit de lucht lijkt het gigantische veld grijze stenen te golven.

Ontwerper holocaust monument

Voor de ontwerper van Amerikaanse origine Peter Eisenman heeft de plek geen specifieke betekenis. Dat lijkt me nogal vreemd, in ieder geval heeft de plek door het monument nu wel degelijk een speciale betekenis gekregen. De betonblokken vertellen op een onorthodoxe manier het verhaal van de holocaust. Je kunt er niet omheen.

Eisenman wilde dat de golvende zee van betonblokken desoriëntatie en isolement op zouden roepen. Om daarmee de ervaringen van onderdrukte mensen uit de Nazitijd te verbeelden. En het is  inderdaad zo dat wanneer tussen de eindeloze rijen blokken loopt de smalle paadjes en eindeloze gangen je een gevoel van benauwdheid, onzekerheid en onveiligheid geven. Je kunt niet zien wat er om de hoek van ieder beton blok is. Als snel krijg je het gevoel van geen uitweg meer weten te vinden. Een steenkoud en dodelijk labyrint waar niets groeit en niets je veiligheid kan geven.

Zoals gezegd bestaat het monument uit ruim 2700 betonblokken die in hoogte varieren van 20 cm tot 4,70 meter. De onderlinge afstand tussen de blokken is overal precies 95 cm. Onder het monument is een ruimte met een permanente expositie over de Holocaust ingericht.

Zyklon-b en graffiti? 

Dat de geschiedenis in Berlijn nooit ver weg is bleek toen de bouw van het monument tijdelijk moest worden stilgelegd. Het bleek dat het bedrijf dat nu de anti-graffiti coating leverde in de Tweede Wereldoorlog bij de productie van Zyklon B betrokken was geweest. Zyklon-B was een bestrijdingsmiddel tegen ongedierte dat in de gaskamers gebruikt werd om de Joden uit te roeien.

Nadat bleek dat de producent voldoende afstand van zijn verleden had genomen werd de bouw weer hervat. Maar het is duidelijk dat de spoken van het nazi-verleden nog altijd huizen in het DNA van Berlijn.

De geschiedenis is in Berlijn altijd heel dichtbij. Dichterbij dan je op het eerste oog zou vermoeden. wachten.  Het Holocaust monument kon op 10 mei in 2005 worden ingewijd. Helaas kon ik niks terug vinden over hoe die inwijding is gegaan. Het zou interessant zijn om te weten hoe dat georganiseerd was.

 

Helaas is het noodzakelijk dat alle blokken behandeld werden met beschermende laag tegen graffiti. Daarnaast is er beveiligingspersoneel om te voorkomen het monument beschadigd wordt.  Het is triest dat dit noodzakelijk is. Of de graffiti artiesten hebben geen historisch besef of missen elke  vorm van respect en beschaving.

 

Respectvol gedenken?

Een gedenkteken gedenkt meestal mensen die een offer gebracht hebben en vraagt om respect. Dit gedenkmonument is echter uitnodigend voor kinderen om in te rennen en op te klauteren. De lange smalle gangen zijn natuurlijk heel spannend. Je kunt kinderen niet kwalijk nemen dat zij van blok tot blok proberen te springen. Voor hen is het vergelijkbaar met een grote speeltuin. Maar kinderen hebben ouders die wél hun kind in de hand mogen houden en die de verantwoordelijkheid hebben om hen bij te brengen dat sommige dingen soms niet passen.

Het heeft echter weinig zin om je er aan te ergeren en misschien kun je het beter zien als symbool voor het leven dat ondanks alle ellende en dood altijd maar weer doorgaat.   

 

Holocaust monument adres

Dit grote Holocaust monument bereik je met de U-Bahn ( station Brandenburger Tor of station Potsdamer Platz).

Adres: Cora-Berliner-Straße 1

OV: U55 Brandenburger Tor, U2 of S Potsdamer Platz

Toegang monument en expositie zijn gratis

Een ander minder monumentaal Holocaust gedenkteken staat https://www.memorabel.nl/indrukwekkend-holocaust-monument/

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als grafkunstenaar nodigt Memorabel Afscheidsmonumenten nabestaanden uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Op vakantie bezoek ik graag begraafplaatsen en monumenten. Kijken hoe anderen het doen, hoe het verschilt van land tot land.

Memorabel maakt monumenten met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles is altijd persoonlijk en uniek en door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden zijn welkom om tijdens de uitvoering tussendoor te komen kijken. Graag adviseren we ook u over een persoonlijke grafsteen of  gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

 

 

 

https://www.memorabel.nl/nieuws/

Paintball in Brabant uitstekend geschikt voor alle gelegenheden

Als u binnenkort iets te vieren heeft, dan kunt u kiezen voor een outdoor activiteit als paintball in Brabant. Het is eens een keer iets anders. Daag uw gasten uit om de strijd met elkaar aan te gaan in een bosrijke omgeving. U kunt er zelfs voor kiezen om ’s nachts paintball te spelen; dat maakt het spel nog spannender. Wilt u na het paintballen of spelen van een andere outdoor activiteit nog een dansje maken op de dansvloer? Kom dan paintballen bij partycentrum De Hooghei, hèt adres voor de meest bijzondere en actieve feestjes.

Paintball Brabant leuk voor kinderfeestjes

Is uw dochter of zoon bijna jarig of net jarig geweest? Daar hoort een kinderfeestje bij. U heeft ‘ja’ gezegd, maar eigenlijk heeft u geen idee waarmee u de kinderen moet vermaken. Heeft u al eens aan outdoor activiteiten zoals paintball in Brabant gedacht? Bij De Hooghei kunnen kinderen paintball spelen in een natuurrijke omgeving. U kunt kiezen uit verschillende soorten pakketten, die bestaan uit een outdoor activiteit en friet met een snack en ranja. Een arrangement voor een kinderfeestje is op iedere dag te boeken en de kinderen zijn er zeker een paar uur zoet mee.

Paintball in arrangement voor origineel schooluitje in Brabant

Bent u dit jaar degene die het jaarlijkse schooluitje mag organiseren? Dat is geen eenvoudige taak. U wilt natuurlijk dat alle kinderen het naar hun zin hebben tijdens het schooluitje, maar wat vinden ze tegenwoordig leuk om te doen? U bent met een lastige taak opgezadeld. Heeft u al aan outdoor activiteiten gedacht? Bij De Hooghei kunt u kiezen uit verschillende schoolarrangementen die in het bijzonder geschikt zijn voor het voortgezet onderwijs. Wat denkt u van een arrangement met golf en paintball in Brabant, waarna de kinderen kunnen genieten van frietjes, een snack en limonade? U kunt kiezen uit verschillende arrangementen; er is vast een arrangement dat u geschikt acht voor uw scholieren.

Heeft u speciale wensen voor een hotel in Breda

U heeft speciale wensen voor een hotel in Breda? Als u komt overnachten in Hotel Princeville Breda, dan weet u zeker dat er maatwerk geleverd kan worden. Heeft u iets te vieren, zoals een bruiloft of verjaardag? Of bent u op zoek naar een zakelijke oplossing voor een vergadering bijvoorbeeld. Voor elke groep gasten is er een oplossing te vinden. Hotel Princeville Breda biedt zaalverhuur in Breda aan voor diverse groepen. Er is keuze uit wel 23 zalen voor diverse evenementen of gelegenheden. Het hotel in Breda weet als geen ander dat maatwerk hierbij van groot belang is. Maak uw wensen kenbaar en het hotel zal bekijken hoe ze u tegemoet kunnen komen.

Voor diverse gelegenheden is het hotel in Breda geschikt

Het hotel in Breda is geschikt voor diverse gelegenheden. Hierbij kan gedacht worden aan feesten en partijen, vrijgezellenfeesten, vergaderingen, jubilea en nog veel meer. Ook kan er gebruik worden gemaakt van fitness. Door zaalverhuur in Breda kan het hotel elke gast een oplossing op maat bieden. Viert u een feest en wilt u uw gasten ook ergens laten overnachten, zodat ze niet midden in de nacht nog naar huis moeten? Dan kunt u bij Hotel Princeville Breda diverse kamers boeken. Het is dan ook een aantrekkelijke locatie. Gasten kunnen een fiets huren als ze de omgeving willen gaan verkennen.

Meer dan alleen een overnachting in een hotel in Breda

Bij Hotel Princeville Breda kunt u terecht in het hotel in Breda voor meer dan alleen een overnachting. U vindt er diverse hotelkamers, van standaarduitvoering tot aan luxe uitvoering. Ook vindt u er bruidssuites en familiesuites. Bovendien zijn er diverse faciliteiten waar de gasten gebruik van kunnen maken. Er zijn zelfs 23 zalen geschikt voor zaalverhuur in Breda. Deze kunnen gebruikt worden voor verschillende evenementen en gelegenheden. Gasten die in het hotel in Breda verblijven kunnen ook gebruik maken van fitnessfaciliteiten. In een modern fitnesscentrum kan iedereen werken aan zijn of haar conditie. Een uitstekende mogelijkheid dus om de dag te starten of juist te beëindigen.

https://www.hotelprinceville.nl/

Een aantrekkelijke locatie voor zaalverhuur Breda

Wat is een aantrekkelijke locatie voor het huren van een zaal? Dat verschilt per situatie.Het hotel in Breda is geschikt voor diverse gelegenheden. Hierbij kan gedacht worden aan feesten en partijen, vrijgezellenfeesten, vergaderingen, jubilea en nog veel meer. Ook kan er gebruik worden gemaakt van fitness. Door zaalverhuur in Breda kan het hotel elke gast een oplossing op maat bieden. Viert u een feest en wilt u uw gasten ook ergens laten overnachten, zodat ze niet midden in de nacht nog naar huis moeten? Dan kunt u bij Hotel Princeville Breda diverse kamers boeken. Het is dan ook een aantrekkelijke locatie. Gasten kunnen een fiets huren als ze de omgeving willen gaan verkennen.

Ga de sportieve kant op tijdens een verblijf in het hotel in Breda

Bij Hotel Princeville Breda kan men ook terecht voor een sportieve kant tijdens het verblijf in het hotel in Breda. U kunt altijd in beweging blijven in dit hotel als u gebruik maakt van zaalverhuur in Breda of van een overnachting. U kunt in deze gevallen gebruik maken van de vele faciliteiten die het hotel te bieden heeft. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het heerlijke zwembad of juist gaan voor een workout in het fitnesscentrum. U kunt zelfs met een personal trainer aan de slag in het hotel in Breda. Of kies ervoor om de omgeving of de stad Breda te verkennen vanuit het hotel, door een fiets te huren bij Hotel Princeville Breda.

Een compleet zakelijk verblijf in hotel in Breda

Als u een vergadering moet organiseren, dan is een hotel in Breda een uitstekende optie. Hotel Princeville Breda biedt namelijk diverse zalen aan. De zaalverhuur in Breda biedt diverse mogelijkheden voor zakelijke en privé gezelschappen. De organisatie van een vergadering kan lastiger zijn dan men op voorhand verwacht. Er komt namelijk veel bij kijken. Hotel Princeville Breda biedt zalen in diverse grootten aan, waardoor er voor elke groep een oplossing is te vinden. De vergaderruimtes zijn voorzien van alle benodigde gemakken. U kunt dan zorgeloos aan de vergadering beginnen en enkel uw eigen voorbereidingen treffen. U hoeft geen rekening te houden met de faciliteiten. Dit wordt voor u geregeld.

https://www.hotelprinceville.nl/

Zaal huren met een overnachting in hotel Breda

Bij Hotel Princeville Breda kunt u een zaal huren en dit combineren met een overnachting in een mooi hotel in Breda. U kunt zalen huren voor diverse gelegenheden. Dit Bredase hotel, gelegen naast de A16, heeft naast diverse kamers en suites ook zaalverhuur aan te bieden. Wanneer u een feest, een vergadering of een etentje moet organiseren en u uw gasten ook ergens moet laten overnachten, dan is Hotel Princeville Breda een aantrekkelijke locatie. Zijn de genodigden sportief aangelegd, dan kunnen zij gebruikmaken van de fitness in Hotel Princeville Breda. Ook zwemmen of een fiets huren is mogelijk.

Hotel Breda: voor een compleet werkgerelateerd verblijf

Bij het organiseren van een vergadering komt veel kijken, vooral als de genodigden van ver moeten komen. Niet alleen moet er een vergaderzaal geregeld worden, maar ook een degelijke verblijfplaats. Het liefst moet de locatie ook makkelijk bereikbaar zijn. Hotel Princeville kan een uitkomst zijn. Dit hotel, dat gelegen is aan de rand van Breda, nabij de snelweg heeft een groot aantal vergaderruimtes voor zaalverhuur ter beschikking. Hier kunt hier ook zowel standaard als luxe kamers voor de genodigden boeken. Ter ontspanningen kunnen zij in Hotel Princeville Breda ook gebruikmaken van de fitness, de sauna en het zwembad. Hotel Princeville Breda biedt een compleet verblijf aan.

Hotel Breda: diverse faciliteiten, waaronder fitness

Een verblijf in Hotel Princeville Breda heeft zijn gasten diverse faciliteiten te bieden. Gasten van dit Bredase hotel kunnen bijvoorbeeld genieten van een stevige workout in de fitness, waarna zij kunnen uitrusten in de sauna of het zwembad. Ideaal om een middag of avond te ontspannen. Ook is het hele hotel uitgerust met gratis internet, door middel van een wifi-verbinding. Voor degenen die graag de omgeving van Breda gaan verkennen heeft het hotel een fietsverhuur. Ook is Hotel Princeville Breda te benaderen voor zaalverhuur: maar liefst 23 verschillende soorten zalen zijn beschikbaar voor bijvoorbeeld een vergadering, een feest of een diner.

https://www.hotelprinceville.nl/