Wapngo
Image default
Bedrijven

Verschillen tussen moeren en bouten

Wanneer je weer eens door een kluswinkel loopt, vliegen de moeren, bouten en schroeven je vaak om de oren. Soms is het zelfs zo erg dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Er is zo veel te koop dat je niet meer weet welk product je nu nodig hebt bij jouw klus. Al helemaal als amateurklusser zou het fijn zijn hier eens wat meer uitleg over te krijgen: vandaar dit artikel. 

 

Laten we beginnen met de moer. Moeren zijn meestal gemaakt van metaal. Er zijn uitzonderingen, in die gevallen is de moer meestal gemaakt van hout of plastic. Moeren zijn ringetjes met zes of vier hoeken. Deze hoekjes zitten erop zodat ze makkelijk aan te draaien zijn, bijvoorbeeld met een speciale sleutel of inbus. Voor iedere moer heb je een aparte tool nodig om deze aan te draaien. Met ditzelfde product kun je de moer ook weer losdraaien wanneer dit nodig is. Omdat er ribbeltjes zitten aan de binnenkant van het schroefdraad, blijf de moer goed op zijn plek zitten. Er bestaan ook weer verschillende soorten moeren. Als eerste is er de inslagmoer. Deze is bedoeld voor een houtverbinding en kan goed in hout vastgedraaid worden. Een andere populaire moer is de vleugelmoer. Deze moeren zijn, zoals de naam al zegt, voorzien van vleugeltjes. Deze vleugeltjes zorgen ervoor dat je de moer ook met je handen makkelijk aan kan draaien. 

 

Dan hebben we ook nog bouten. Een bout is ook een verbinding. Dit is een ronde staaf, meestal van metaal, waar schroefdraad aan de buitenkant zit. Tussen twee voorwerpen kun je een moer en bout aan elkaar bevestigen. Slotbouten zijn erg populair. De reden hiervoor is dat deze bouten erg mooi afgewerkt zijn. Daarnaast heb je nog rvs bouten. Deze bouten zijn handig om buiten te gebruiken, omdat deze niet gaan roesten. 

Gerelateerde artikelen

Een deskundige opleveringskeuring in Amsterdam

Fijne verloskundige in Delft

Het vereenvoudigen van je salarisverwerking