Wapngo
Image default
Aanbiedingen

Ruwvoer in de paardenhouderij: Essentieel voor de gezondheid en het welzijn van paarden

Ruwvoer in de paardenhouderij: Essentieel voor de gezondheid en het welzijn van paarden

Ruwvoer is een belangrijk onderdeel van het dieet van paarden en speelt een cruciale rol in hun gezondheid en welzijn. Het biedt de nodige voedingsstoffen, vezels en ruimte voor natuurlijk kauwgedrag. In dit blogartikel bespreken we de betekenis van ruwvoer in de paardenhouderij en waarom het essentieel is voor paarden.

 

Voedingsstoffen en vezel

Ruwvoer, zoals hooi en gras, levert essentiƫle voedingsstoffen voor paarden, waaronder eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor een gezonde groei, spierontwikkeling, het immuunsysteem en andere lichaamsfuncties. Daarnaast bevat ruwvoer vezels, die belangrijk zijn voor een goede darmgezondheid en een gezonde spijsvertering.

 

Natuurlijk kauwgedrag

Paarden zijn van nature grazers en hebben een constant kauwende activiteit nodig om hun spijsverteringssysteem goed te laten functioneren. Ruwvoer voorziet in deze behoefte, omdat paarden lange tijd bezig zijn met kauwen op vezelrijk voedsel. Het kauwen stimuleert de speekselproductie, wat de neutralisatie van maagzuur bevordert en helpt bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen.

 

Gewichtsbeheersing

Ruwvoer is ook belangrijk voor gewichtsbeheersing bij paarden. Vezelrijk voedsel geeft een verzadigd gevoel en vermindert de behoefte aan ander voedsel, zoals krachtvoer. Door paarden voldoende ruwvoer te geven, kunnen ze een gezond gewicht behouden en het risico op overgewicht en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen verminderen.

 

Preventie van stalondeugden

Het aanbieden van voldoende ruwvoer kan stalondeugden, zoals kribbebijten en weven, helpen voorkomen. Deze gedragingen ontstaan vaak uit verveling en frustratie. Door paarden de mogelijkheid te geven om constant te kauwen en te grazen op ruwvoer, worden ze afgeleid en gestimuleerd, waardoor de kans op stalondeugden wordt verkleind.

 

Stressreductie

Ruwvoer kan ook bijdragen aan stressreductie bij paarden. Het kauwen op ruwvoer heeft een kalmerend effect op paarden en helpt hen te ontspannen. Dit is vooral belangrijk voor paarden die gevoelig zijn voor stress, zoals wedstrijdpaarden of paarden die worden blootgesteld aan veranderingen in hun omgeving.

 

Darmgezondheid

Ruwvoer speelt een cruciale rol in het handhaven van een gezonde darmfunctie bij paarden. Het vezelrijke voedsel bevordert de beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel, waardoor de darmgezondheid wordt gestimuleerd. Dit helpt bij het voorkomen van problemen zoals koliek, een veelvoorkomende en potentieel levensbedreigende aandoening bij paarden.

Het ruwvoer van Dumea Agro Milieu is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van paarden. Het levert essentiƫle voedingsstoffen, vezels en bevordert het natuurlijke kauwgedrag van paarden. Door paarden voldoende ruwvoer te geven, kunnen gewichtsbeheersing, preventie van stalondeugden, stressreductie en darmgezondheid worden bevorderd. Zorg ervoor dat je paarden altijd toegang hebben tot voldoende kwalitatief ruwvoer, zoals hooi of gras, om te voldoen aan hun nutritionele behoeften en om een gezonde levensstijl te ondersteunen. Raadpleeg indien nodig een voedingsexpert voor advies over het juiste type en de juiste hoeveelheid ruwvoer voor jouw paarden. Investeer in de gezondheid en het welzijn van je paarden door ze een uitgebalanceerd dieet te bieden dat voldoende ruwvoer omvat.

 

https://shop.dumea-agro.nl/