Wapngo
Image default
Adverteren

Whiskey glazen door de geschiedenis heen.

Echte whiskey glazen ontstonden pas na het ontwikkelen van de whisky. Eigenlijk weten we nog veel te weinig over de geschiedenis van dit populaire drankje. Natuurlijk hebben we allemaal weleens whisky gedronken uit echte whiskey glazen. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? De echte oorsprong of een uitvinder kunnen we helaas niet terugvinden in de geschiedenisboeken. In zoektochten kom je al tegen dat Egyptenaren, Romeinen en Chinezen een variant van whisky brouwde. De recepten waren vrij simpel en niet zo ingewikkeld als vandaag de dag. In de 11e eeuw deden Monniken er alles aan om het recept door te ontwikkelen om zo levenswater te brouwen. Natuurlijk is dit niet gelukt, maar het recept werd overgenomen door de Schotten. Op het platteland begonnen verschillende gezinnen in de 13e eeuw met het stoken van whisky. Whiskey glazen bestonden nog niet maar er is wel een begin gemaakt aan een bijzondere hobby.

Whiskey glazen volgens Engelse wetgeving.

 

In 1707 werd Schotland een onderdeel van Engeland en werden er direct aczijns door de Engelse op de Whiskey geheven. Het zelf stoken van de drank moest zo meer gereguleerd worden. In Schotland werd het de nummer één volksport om illegaal whisky te stoken. Speciale ambtenaren werden in dienst genomen om de whisky stokerijen op te sporen. In 1755 werd Whisky eigenlijk voor het eerst een officieel product. Vanaf dit tijdperk werden er ook voor het eerst speciale whiskey glazen geproduceerd. Vooral vanaf 1823 kwamen er grote distellerijen die internationaal hun drank verkochten inclusief zelf geblazen whiskey glazen.

Nosing whiskey glazen kwamen veel later.

 

Later werd onder de liefhebbers nosing whiskey glazen bekend. Helaas kwamen die pas echt in de jaren 20 op gang. Het speciale tulp glas is ontworpen om de neus meer de ruimte te geven om de verschillende smaken in je op te nemen. De smaak komt zo echt tot zijn recht. Deze whiskey glazen worden ook wel glencairn genoemd. Alleen dit is enkel een Schots merk dat het glaswerk produceert. Tegenwoordig zijn er nog meer merken waarbij Nosing glasses geproduceerd worden speciaal voor de echte whisky liefhebber.

http://www.whiskeyglazenshop.nl