Wapngo
Image default
Horeca

Dit is de beste manier om een vleesthermometer te gebruiken

Het gebeurt veel mensen dat ze hun vlees net iets te lang of juist te kort op het fornuis laten staan. Dit is vervelend, want u komt er achteraf pas achter dat het vlees niet helemaal goed gelukt is. Gelukkig kan dit anders. Door een vleesthermometer te gebruiken kunt u namelijk precies zien wanneer het vlees gaar is. Maar als u niet weet wat een vleesthermometer is en hoe hij werkt, wordt het al gauw lastig om hem te gebruiken voor het bakken en braden van vlees. Maar gelukkig staat in dit artikel precies beschreven hoe een vleesthermometer werkt! Leest u mee?

Wat voor vleesthermometer gebruiken?

Er is te kiezen uit verschillende vleesthermometers, maar deze kunt u eigenlijk het gemakkelijkst opdelen in twee soorten. Namelijk analoge vleesthermometers en digitale vleesthermometers. Elke soort heeft zo zijn voordelen en het is uiteindelijk goed om te besluiten wat u nodig heeft. Een digitale vleesthermometer is vaak een stuk duurder dan een analoge, maar met een digitale vleesthermometer kunt u wel veel preciezer zien hoeveel graden het vlees is. U kunt op het digitale schermpje precies aflezen hoeveel graden het vlees is.

Maar als u opzoek bent naar een iets goedkopere optie is de analoge vleesthermometer een goede oplossing. Het is iets lastiger om af te lezen hoeveel graden het vlees is, want de temperatuur is afgebeeld op een glazen plaatje met een wijzer die aangeeft hoeveel graden het vlees is. In het geval het u niet zoveel uitmaakt dat de temperatuur van het vlees er iets naast zit, is een analoge vleesthermometer de perfecte optie voor u.

Hoe gebruikt u een vleesthermometer?

Bij het bakken van een groot stuk vlees is het belangrijk om de pin van de vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees te steken. Wel is het goed om even aan mogelijke botten in het vlees te denken. Het is namelijk belangrijk dat de vleesthermometer hier niet tegenaan komt, want anders meet hij de temperatuur niet goed. Als de bereiding van het vlees klaar is en de tijd die het vlees zou moeten zijn gebakken voorbij is, kunt u kijken wat de temperatuur is van het vlees. Als het vlees nog niet gaar is moet het natuurlijk nog wat langer worden gebakken. Zeker als u kip of kalkoen bakt, want hier kunnen mogelijk nog (salmonella)bacteriën in zitten.

Wat is de juiste temperatuur voor het vlees?

U weet nu welke soorten vleesthermometers er zijn en hoe u deze gebruikt, maar het belangrijkste is natuurlijk wanneer het vlees gaar is. Hieronder staat bij welke temperatuur de verschillende soorten vlees gaar zijn.

Rundvlees
– Rauw: 40-45 C
– Rood: 50-55 C
– Rosé: 55-60 C
– Doorbakken: 65-70

Kalfsvlees
– Rosé: 65-70 C
– Doorbakken: 75-80 C

Varkensvlees
– Doorbakken: 70-75 C
– Pulled pork: 85+ C

Kip
– Doorbakken: 80 C

Kalkoen
– Doorbakken: 80-85 C

Waarom een vleesthermometer kopen?

Als u het dus beu bent om altijd vlees te bakken dat net niet helemaal juist op temperatuur is, is een vleesthermometer een perfecte oplossing. Het is makkelijk te gebruiken en de analoge versies zijn helemaal niet zo duur. Aan een vleesthermometer gebruiken bij het bakken heeft u weinig werk en het levert een hoop profijt op. Dus waar wacht u nog op? Ga op zoek naar een vleesthermometer die bij u past!

https://www.thermapen.nl/vlees-thermometers