Wapngo
Image default
Onderwijs

Muziekworkshops op maat voor CKV

Veelzijdigheid en kwaliteit

Het samenstellen van een lesprogramma voor CKV dat zowel voldoet aan variëteit als aan kwaliteit, kan best een uitdaging zijn voor middelbare scholen. De wil en het enthousiasme zijn vrijwel altijd aanwezig, maar niet iedere middelbare school heeft het benodigde materiaal of de expertise in huis om veelzijdig cultureel onderwijs op een professioneel niveau te garanderen. Ook het budget om daar verandering in aan te brengen, is helaas niet altijd aanwezig. Dit gaat bijvoorbeeld vaak op voor muziekonderwijs. Een muziekworkshop op maat kan voor deze scholen uitkomst bieden.

Muziekworkshops als aanvulling

Gelukkig is muziekonderwijs op veel scholen wel sinds jaar en dag een vast onderdeel van het onderwijsprogramma. Wij focussen ons in onze muziekworkshops dan ook vooral op activiteiten die scholen zelf niet aan kunnen bieden. Bijvoorbeeld op instrumenten die scholen zelf niet in huis hebben. Of op digitale vormen van muziek. Want laten we eerlijk zijn: nog even los van het hebben van de juiste software, hebben veel docenten geen idee hoe je toffe muziek uit de computer tovert. De professionals waar wij mee samenwerken, weten dat wel.

Met de tijd mee

Natuurlijk is er niks mis met tijdloze klassiekers als workshops Musical Zang en Slagwerk. Daar kunnen de leerlingen van deze tijd nog steeds uitstekend mee uit de voeten. Maar we hebben ook een hele hoop workshops, die nauw aansluiten bij actuele cultuurontwikkelingen en daarmee dichtbij de leefwereld van de jongeren staan. Dan moet je denken aan workshops op het gebied van kunstdisciplines als Spoken Word, Beatmaking, Rap en DJ-muziek. Het zijn de genres van hun helden, en dat maakt dat jongeren vaak niet kunnen wachten om ermee aan de slag te gaan.

CA en DISCAP

Er zijn een hoop vereisten binnen het vak CKV op de middelbare school. Op het VMBO heb je de CA en op het havo/vwo heb je de DISCAP. Voor een buitenstaander klinkt dit ongetwijfeld als abracadabra. Maar als jij je als docent bezighoudt met CKV, dan weet je precies waar het over gaat. Net als wij! Met onder meer onze muziekworkshops – maar ook met een heleboel andere workshops – kunnen wij je dan ook helpen om aan de vereisten te voldoen.

https://www.kleinkunstig.nl