Wapngo
Image default
Onderwijs

Theater: kinderen en hun leefwereld

De verbeeldingskracht van kinderen

Als er nou één ding is wat kinderen onderscheidt van volwassenen, is het wel de grote plek die fantasie nog inneemt in hun leven. Kinderen beschikken over een jaloersmakende hoeveelheid verbeeldingskracht, die tijdens hun dagelijkse bezigheden helaas niet altijd gevoed en gestimuleerd wordt. Kunsteducatie biedt de ruimte om dit wel te doen. Het organiseren van workshops op school is dan ook de perfecte manier om kunstvormen aan te bieden, waar in het normale curriculum niet altijd een plekje voor te vinden is. Bijvoorbeeld theater.

Die hoed staat je goed

Wie bij theater meteen denkt aan het opvoeren van een toneelstuk, heeft nog een hoop te ontdekken! Zeker met kinderen in de basisschoolleeftijd, leent theater zich heel goed om de fantasie van kinderen door middel van spelletjes aan te sporen om gecontroleerd op hol te slaan. Zo kun je een hoed bijvoorbeeld op je hoofd zetten, maar wat kun je er nog meer mee doen? En wie belde er zojuist aan … en wat komt die persoon doen?

Theaterworkshops voor alle leeftijden

Juist vanwege de veelzijdigheid van theater, is het heel makkelijk om een theaterworkshop op school precies af te stemmen op de behoefte van iedere leeftijdsgroep. Zo kun je met de jongere kinderen aan de slag met het uitbeelden van beroepen en met de oudere kinderen soapscènes schrijven en spelen. Natuurlijk zijn er ook theaterworkshops op school die leuk zijn voor kinderen van alle leeftijden. Zoals een workshop waarin je op zoek gaat naar de basis van theater: hoe geef je een personage karakter en hoe neem je ruimte in op het podium? Of een workshop fysiek theater: hoe gebruik je je lichaam om iets uit te drukken?

Onmisbare levensvaardigheden

Maar het mooiste aan een theaterworkshop op school is misschien nog wel, dat het in essentie om veel meer gaat dan het verbeelden van situaties. Theateronderwijs stimuleert kinderen om zich in te leven in anderen, zich bewust te worden van het gebruik van stem en lichaam en om zichzelf te durven laten zien aan een publiek. Stuk voor stuk onmisbare levensvaardigheden! En uiteindelijk gaat theater zelf ook over mensen, over samenleven. En dus over de kinderen zelf en hoe zij in de wereld staan.

https://www.grotebroer.nl