Wapngo
Image default
Bedrijven

Veilig werken met gevaarlijke producten

Als je werkt met gevaarlijke stoffen en mengsels, wil je dit natuurlijk wel veilig en gezond doen. Vib’s (veiligheidsinformatiebladen) die je van de leverancier krijgt, zijn dan onmisbaar. Deze bevatten namelijk alle eigenschappen van het betreffende product. Je krijgt dan niet alleen informatie over de gevaren van de chemische samenstelling, maar ook over beschermingsmiddelen, veilig gebruik, transport en afvoer.

De VIB-check

Deze check is bedoeld voor bedrijven, of particulieren, die gevaarlijke stoffen en/of mengsels van leveranciers afnemen. Met behulp van de VIB-check kun je vib’s controleren of deze voldoen aan de belangrijkste eisen uit de Europese Verordeningen, die te maken hebben met gezond en veilig werken.

De tool checkt alleen of het ontvangen VIB de juiste informatie over gezond en veilig werken met gevaarlijk stoffen en/of mengsels bevat. De check is dus met name ontwikkeld voor professionele eindgebruikers.

Je bent zelf verantwoordelijk

De check geeft slecht een indicatie van de kwaliteit van een VIB. Als gebruiker van gevaarlijke stoffen en/of mengsels ben je uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk voor gezond en veilig te werken. Het is namelijk niet alleen belangrijk om de informatie op het VIB te controleren, maar ook om de informatie toe te passen zodra de check aangeeft dat het VIB aan de eisen voldoet. Is de informatie op het VIB echter onduidelijk, incorrect of misschien wel onvolledig? Neem op dat moment áltijd contact op met de betreffende leverancier. Zorg er namelijk altijd voor dat je weet hoe je gezond en veilig kan werken.

https://www.devibfabriek.nl/