Wapngo
Image default
Auto

Vrachtwagen rijden

Natuurlijk vindt iedereen van zichzelf dat hij of zij goed is in autorijden. Dit is natuurlijk logisch. Veel mensen onderschatten ook hoe lastig het is om een bestelwagen of vrachtwagen te besturen. Ondanks dat alles natuurlijk hetzelfde werkt is het vele malen ingewikkelder, omdat het voertuig simpelweg veel groter is. De bestelwagen of vrachtwagen reageert anders op gas geven en remmen, omdat het gewicht veel zwaarder is. Ook spelen er verschillende krachten op de lading bij bijvoorbeeld het nemen van een bocht. In dit artikel worden een aantal tips besproken voor het besturen van een groter voertuig.

Ten eerste moet u veel meer opletten op de verkeersborden. Een groot deel van de borden is namelijk alleen geldig voor vrachtwagens. Wanneer je gewend bent om met een personenauto te rijden, besteed je geen aandacht aan deze borden. Denk hierbij aan verkeersborden die een inhaalverbod of snelheidsbeperking voor vrachtwagens aangeven of aan borden die melden dan bepaalde wegen zijn voor vrachtwagens. Verder moet u zich ervan bewust zijn dat het voertuig veel langer is dan een personenauto bijvoorbeeld bij het inhalen. Vaak staat er bij het inrijden van een parkeergarage een afmeting. Met de personenauto heeft u hier niets mee te maken maar tijdens het besturen van een groter voertuig is dit ineens wel van belang. Ook moet u altijd denken aan wat er zich in de dode hoek afspeelt.

Om een beetje gevoel te krijgen met het busje of vrachtwagen is het verstandig om eerste een aantal rondjes te rijden in een rustige omgeving voordat u gelijk de weg op gaat. Vervolgens is het op de weg verstandig om een grote afstand tussen uw voorligger aan te houden omdat bestel- en vrachtwagens een langere remweg hebben dan een normale personenwagen. Doordat het gewicht veel hoger is, is het beter om de bochten heel voorzichtig en in een heel langzaam tempo te nemen. U zult ook merken dat het inparkeren veel lastiger is. Hiervoor kunt u gebruik maken van achteruitrijcamera vrachtwagen of achteruitrijcamera bestelbus.

http://www.vanzwitserland.nl