Wapngo
Image default
Mode en Kleding

Wat kunnen we doen tegen fast fashion?

Als je al een tijdje meedraait in de wereld van het eenvoudige leven of minimalisme, heb je waarschijnlijk wel eens de term “ethische mode” horen vallen. Misschien heb je ook wel gehoord van de termen slow fashion, eerlijke kleding en duurzame kleding. Maar wat houden al die termen nu precies in?

Hoewel ze in principe op elkaar lijken, is elke term uniek, maar ze zijn allemaal een alternatief voor een andere uitdrukking die je misschien wel eens hebt gehoord: fast fashion.

Fast fashion is precies zoals het klinkt. In plaats van vast te houden aan het historische model van een paar seizoenen per jaar, waarin het maanden (soms jaren) duurde voordat een kledingstuk van ontwerp tot realiteit en van de catwalk tot in het plaatselijke warenhuis kwam, versnelt de mode-industrie nu het proces om meer kleding sneller in handen van de consument te krijgen. Dit resulteert in bijna 52 “mode-seizoenen” per jaar, met steeds weer nieuwe artikelen.

Om aan zo’n grote vraag te kunnen voldoen, moet er iets worden opgeofferd. Helaas heeft dat offer vaak te maken met de kwaliteit van het kledingstuk, het effect ervan op het milieu en de mensenlevens die bij het productieproces betrokken zijn.

Talloze fast fashion-retailers profiteren van goedkope arbeid in het buitenland en produceren hun kleding in sweatshops, zonder rekening te houden met de arbeidsomstandigheden van de arbeiders en de negatieve gevolgen die chemicaliën en andere elementen hebben voor die arbeiders en het milieu.

Ethische, langzame, duurzame en fair trade mode zijn allemaal reacties op de fast fashion industrie.