Wapngo
Image default
Eten en drinken

Alles over koolhydraten

In sommige voedingsschema’s zie je dat koolhydraten in de ban worden gedaan. Toch komen koolhydraten vaak voor in onze welbekende schijf van vijf. Zo hebben we daar bijvoorbeeld aardappelen en brood in staan. Die zitten natuurlijk boordevol koolhydraten. Maar ook in heel veel andere producten zitten koolhydraten.

Voedingscentrum over koolhydraten

Koolhydraten geven, net als bijvoorbeeld vetten, het lichaam energie. Vooral voor de hersens en de rode bloedcellen blijken koolhydraten belangrijk te zijn. Ze zijn dus niet per definitie slecht en we hebben ze ook echt nodig. Alleen eten mensen soms wel te veel en de verkeerde koolhydraten. Er zijn drie belangrijke koolhydraten: zetmeel, vezels en suikers. Zetmeel noemt men ook wel complexe koolhydraten. Dit zit bijvoorbeeld in aardappelen. Suikers zijn enkelvoudige koolhydraten. Vooral geraffineerde suiker is eigenlijk, zeker te veel, niet goed voor ons lichaam.

Voedingsschema zonder koolhydraten

Een voedingsschema met koolhydraten is gangbaar, een voedingsschema zonder koolhydraten is eigenlijk zo goed als onmogelijk, aangezien alles bijna wel iets aan koolhydraten bevat. Wel zijn er voedingsschema met weinig koolhydraten.

Voordelen koolhydraat arm eten

Hoewel koolhydraten dus een belangrijke functie hebben, kan een overschot niet zo fijn zijn. Je komt er dan snel van aan. Met een koolhydraatarm dieet val je dan ook al snel erg effectief af. Dat maakt het ook erg populair in afvalschema’s om de hoeveelheid koolhydraten flink te beperken. Daarbij is het grote voordeel dat het hongergevoel helemaal of bijna helemaal wegblijft. Maar, dan moet je wel een goed voedingsschema met koolhydraten hebben die niet verkeerd en te veel zijn. Het is ook afhankelijk namelijk van het soort koolhydraten of je plotselinge schommelingen in jouw bloedsuikerspiegel kunt krijgen. Zo zorgt bijvoorbeeld zulke zoete mergpijpjes al snel voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, waarbij je ook snel die welbekende dip krijgt. Dat zijn dus niet gezonde koolhydraten.

Zeker voor mensen die diabeet zijn is het belangrijk om goed op het eten van koolhydraten en welke soort koolhydraten te letten. Het kan al snel tot een verstoorde balans zorgen.

 

https://voedingschema.nl/koolhydraten/