Wapngo
Image default
Woning en Tuin

Een boomstronk verwijderen met de hand

Er bestaan verschillende methodes om een boomstronk te verwijderen. Een daarvan is een boomstronk verwijderen met de hand. Deze methode wordt vaak alleen gebruikt bij boomstronken van klein formaat. In de meeste gevallen gaat het dan om een jonge en kleine bomen met een zeer kleine stronk die vrij eenvoudig uit de grond te trekken zijn. Wanneer een boom klein is dan betekent dat niet per se dat u de boomstronk met de hand kunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van coniferen. Coniferen hebben relatief gezien een kleine stronk maar zitten toch vaak muurvast in de grond.

Een boomstronk verwijderen met de hand kan niet worden toegepast wanneer de boomstronk te groot en / of te zwaar is. Ook kan deze methode niet worden toegepast wanneer de boom klein en jong is maar toch muurvast in de grond zit. In dat geval is er zwaarder geschut nodig. Een graafmachine of een stobbenfrees bijvoorbeeld. U kunt proberen een boomstronk met de hand te verwijderen, maar wanneer dat niet lukt dan is het aan te raden om een hoveniersbedrijf of een boomverzorger in te huren. Zij zijn namelijk in het bezit van de benodigde gereedschappen, machines en materialen om een boomstronk te verwijderen.

De hovenier zal de boomstronk verwijderen door deze uit te graven

Vaak zit er niets anders op dan de boomstronk uit te graven. Veel tuinen hebben geen achterom waardoor er geen graafmachine of stobbenfrees ingezet kan worden. Er zit voor een hoveniersbedrijf dan niets anders op dan een schep te pakken en te gaan graven. Met behulp van een bijl zal de hovenier de boomwortels doorhakken en sommige wortels zal de hovenier moeten doorzagen. Zodra alle boomwortels doorgehakt of doorgezaagd zijn kan de boomstronk uit de grond getrokken worden en afgevoerd worden. Zoals u wellicht zult begrijpen is deze methode behoorlijk arbeidsintensief en daar gaan vaak ook hoge kosten mee gepaard.

Wanneer de boomstronk op een plek staat die voor een graafmachine te bereiken is dan zal de boomstronk daarmee verwijderd worden. Allereerst zal er een diepe kuil om de boomstronk gegraven worden waarna de hovenier met het uiteinde van de graafmachine de boomstronk uit de grond zal proberen te trekken. Eventueel worden her en der nog een aantal wortels doorgezaagd om dit proces te versnellen.

De hovenier zal de boomstronk verwijderen met behulp van een stobbenfrees

Een andere methode is het inzetten van een stobbenfrees. Een stobbenfrees wordt overigens ook weleens een stronkenfrees genoemd. Met zo’n stobbenfrees of stronkenfrees is het zeer eenvoudig om een boomstronk te verwijderen. Aan het uiteinde van de frees draait een verticaal ronddraaiende schijf die voorzien is van beitels. Door de snelle roterende draaibeweging worden de boomstronk en de wortels verpulvert en is de boomstronk binnen een handomdraai verwijderd.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/