Wapngo
Image default
Gezondheid

Staar: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Vlak achter de pupil, voor in het oog, zit de doorzichtige en heldere ooglens. Naarmate mensen ouder worden, neemt de helderheid van deze ooglens af. Hierdoor ziet men waziger en lijken objecten grauwer van kleur. Staar, ook wel cataract genoemd, is de vertroebeling van de ooglens. De meest voorkomende vorm is ouderdomsstaar. Net als het krijgen van rimpels is dit een heel natuurlijk proces. Als de lens te troebel wordt kun je hier echter veel last van krijgen, waarop een staar operatie de oplossing kan bieden.

Symptomen van staar

Wanneer de lens te troebel wordt kunnen er verschillende klachten optreden. Een van de meest voorkomende klachten is wazig zien. Ook kan het voorkomen dat je dubbel ziet met één oog en dat kleuren doffer worden. Daarnaast ervaren mensen met cataract vaak schitteringen. Wanneer je brillenglazen in korte tijd steeds sterker worden kan dit ook een teken zijn van staar.

Staar operatie

Er is slechts één mogelijkheid om staar te behandelen en dat is met een staaroperatie. Tijdens de operatie wordt de troebele lens vervangen door lensimplantatie. De operatie gebeurt altijd aan één oog tegelijkertijd. Moeten beide ogen worden geopereerd en krijg je aan beide kanten lensimplantaten? Dan zit er ongeveer een maand tussen de twee operaties. De staaroperatie wordt ook wel een cataractoperatie genoemd. Er zijn verschillende soorten kunstlenzen mogelijk. De standaard lens is geschikt voor enkel de behandeling van cataract. Na de operatie heb je nog wel een leesbril nodig of indien nodig een bril voor veraf. Door direct te kiezen voor een torische lens kunt u veraf beter zien na de operatie. Deze lensimplantaten zijn geschikt voor een cataract behandeling en een cilinderafwijking in het oog. Daarnaast is er nog een multifocale lens waarmee niet alleen de cataract wordt behandeld, maar ook verziendheid én ouderdomsverziendheid. Na de operatie heb je minder vaak of zelfs helemaal geen leesbril of bril meer nodig. De kosten van ooglaseren lijken in eerste een grote drempel, echter heb je deze uitgave binnen 4 tot 5 jaar terugverdiend door de besparing op lenzen en/of leesbrillen.

Nazorg na staaroperatie

Na de cataractoperatie wordt het oog afgedekt met een kapje of een verband. Dit mag er de volgende dag al vanaf. De eerste dagen zal je merken dat het zicht nog wat wazig is, maar dit herstelt zich snel. Het is goed om de eerste tijd niet in de ogen te wrijven, stoffige ruimtes te vermijden en niet te zwemmen of contactsporten te beoefenen. Om het oog te beschermen draag je de eerste week ’s nachts een plastic kapje over het oog. Vanaf de dag van de operatie moet je meerdere keren per dag druppelen met oogdruppels om infecties te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Ayurveda, webshop, kennis en meer via UVAG.nl

Wat windt vrouwen op in bed

kalknagels snel behandelen